به گزارش خبرگزاری مهر، شبنم همتی افزود: نقش داروساز در داروخانهها، پیشگیری و کم کردن خطاهای دارویی در جهت ایمن نگه داشتن روند بهبود بیمار است و این مسئله حساس بودن شغل داروسازان را نشان میدهد.
وی گفت: وظیفه نظارت بر تطابق نسخه بیمار با داروی دریافتی، ثبت دستورات داوریی، بررسی تداخلات احتمالی، تراز نگه داشتن میزان دارو و مدیریت داروخانه برعهده داروساز است.
همتی افزود: رابطه پزشک داروساز با بیمار رابطه مبتنی بر دریافت هزینه نیست، داروساز در ازای شنونده بودن و مشاوره پزشکی دادن، هیچ مبلغی دریافت نمیکند و همین مسئله شغل داروساز را نسبت به سایر پزشکان متفاوت میکند؛ احساس صمیمیت و راحتی که ما بین بیمار و داروساز در جهت مشاوره دادن، توضیح کامل چگونگی مصرف دارو و…، شکل میگیرد، بسیار ارزشمند است.
وی گفت: داروخانه محک از زمان تأسیس بیمارستان فوقتخصصی سرطان کودکان، یعنی سال ۱۳۸۶، آغاز به کار کرد. این بخش در ابتدا تنها داروهای مورد نیاز کودکان مبتلا به سرطان بستری در بخشهای بیمارستان محک را تهیه میکرد. اما با تدوین برنامه راهبردی ۱۳۹۵-۱۴۰۰ که هدف آن یکپارچهسازی و توزیع عادلانه خدمات حمایتی و درمانی به همه کودکان مبتلا به سرطان است، تهیه و ارائه برخی داروهای مورد نیاز تمامی کودکان مبتلا به سرطان که مراحل درمانشان را در یکی از بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی اطفال در نقاط مختلف کشورمان پشت سر میگذارند، در دستور کار این داروخانه قرار گرفت.
همتی با بیان آنکه محک میان بیماران بستری در تهران و سایر شهرستانهای مختلف کشور از جهت تأمین دارو، هیچ تفاوتی قائل نیست و نسبت به درمان تمامی کودکان مبتلا به سرطان در نقاط مختلف کشور احساس مسئولیت میکند، افزود: با توجه به اینکه کمبودهای دارویی روز متأثر از شرایط تحریمها افزایش داشته است، محک در حد توان شروع به جستجوی داروهای مورد نیاز موجود در سیستم فارماکوپه کشوری میکند. البته فعالیت داروخانه بیمارستان محک هم مانند سایر مراکز درمانی تحت تأثیر تحریمها، افزایش قیمت دارو و عدم دسترسی به برخی از داروها برای درمان انواع سرطانهای کودکان قرار دارد. به طور کلی دارو هر زمان که به دست محک برسد به صورت یکپارچه و مساوی میان کودکان مبتلا به سرطان در سراسر ایران توزیع میشود؛ کودکانی که نسخه دارند و تاریخ تزریق دارویشان نزدیک است در اولویت قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه سختترین لحظه برای هر داروساز زمانی است که نمیتواند داروی حیاتی که برای درمان بیمار تجویز شده در اختیارش قرار دهد، گفت: محک بر اساس مأموریتش وظیفه تأمین هزینه داروی کودکان مبتلا به سرطان در سراسر ایران بر مبنای داروهای موجود در کشور را بر عهده دارد، نه تأمین و واردات دارو؛ اما همواره تا سرحد توان برای تأمین برخی داروهای نایاب با هر قیمت و از هر طریق قانونی تلاش شده است.
همتی افزود: مؤسسه محک وارد کننده یا تأمین کننده دارو نیست و همچنین داروهای موجود در کانالهای آزاد را تأئید نمیکند، چرا که طبق قانون وزارت بهداشت تمام داروخانهها موظفند دارو را از مجاری قانونی تهیه کنند. به علاوه داروهای موجود در کانالهای غیر رسمی اغلب دارای مشکلاتی از جمله عدم رعایت شرایط نگهداری هستند؛ بنابراین تضمینی برای سلامت این داروها وجود ندارد.
وی در ادامه با بیان آنکه صبور بودن باید ویژگی اخلاقی یک پزشک داروساز در برخورد با بیمار و خانواده بیمار باشد، گفت: اولین مشخصه اخلاقی پزشک داروساز، صبور بودن اوست، میتوان گفت هر نوع بیماری در نوع خود بسیار دشوار است، به خصوص بیمارانی که به سرطان مبتلا هستند و برای بهبودی باید مسیری پر فراز و نشیب را پشت سر بگذارند. باید رفتار پزشک داروسازی که بارها با این والدین برخورد دارد همراه با صبر و شکیبایی، پاسخگویی با حفظ آرامش و شنیدن صحبتهای این عزیزان باشد. افرادی که وارد این شغل میشوند، باید به مدیریت و روشهای مدیریت بحران مسلط باشند تا در مواجهه با نبود دارو، کمبود دارو، هزینههای دارو و…، در کمترین زمان، بهترین تصمیمی که به صلاح بیمار است را بگیرند.
همتی ضمن آرزوی سلامتی برای همه بیماران و تبریک روز داروساز، افزود: امروزه به دلیل مسائل دارویی، ذهنیت عموم مردم نسبت به داروخانهها با نگرانی در خصوص مشکلات دارو همراه است ما امیدواریم تا همه مشکلات در زمینه دارو بالاخص داروی بیماریهای مزمنی چون سرطان هر چه زودتر به روال عادی خود برگردد.
نظر شما